dijous, 25 de març del 2010

RECEPTA: Panades de pèsols

S'acosten les festes de Pasqua i durant aquestes dates és tradició a Mallorca menjar les pastes típiques d'aquests dies tan assenyalats. Les panades i els rubiols en són els protagonistes.
Aquests dies penjarem la recepta de com es fan aquestes pastes perquè us animeu a elaborar-ne alguna.

PANADES DE PÈSOLS (recepta de Margalida Canyelles)
Una recepta salada. Hi ha panades farcides d'altres menges, això va a gust de cadascú.

Ingredients
1kg de farina de fer panades
160g de saïm
250ml d'oli
250ml d'aigua
Pèsols al gust amb una mica d'oli
Sobrassada
Pebre bo
Sal

Estris
Bol, Paper de cera, Llauna, Aprimador

Elaboració
Posam a dins un bol el saïm, l'oli i l'aigua i ho mesclam tot bé amb la mà.
En estar llest, afegim la farina, i seguim pastant amb la mà fins que aconseguim una bolla de massa homogènia.
Preparam els pèsols amb sal, una mica d'oli i pebre bo, i feim les tallades o pessigades de sobrassada, amb la proporció que vulguem.
Retallam una forma redona de paper de cera i la untam amb una mica d'oli extra.
Feim bolles d'uns 100g de massa per preparar la cistella de la panada i posam una bolla a sobre del paper. Pitjam amb el polze el centre de la bolla i l'obrim, aixecant la paret a la vegada.
Amb l’aprimador estenem la massa per fer la tapa (que sigui primeta) de la panada.
Omplim la cistella amb els pèsols i la sobrassada.
Posam la tapa a sobre i trenam la pasta de la tapa amb la de la paret, amb un moviment de pessigada lateral.
Preparam el forn a 200ºC, i hi enfornam les panades a sobre d'una llauna untada amb oli, baixam la temperatura a 180ºC. Posam foc des de baix i les tenim uns 30 minuts. Després posam el foc de dalt i esperam uns 20 minuts. Les panades tornaran daurades, i abans que el color s'enfosqueixi, aturarem el foc i les treurem del forn.
(Menjau les panades en 2 o 3 dies, és quan són bones. Si pensau congelar-ne, és una bona idea fer-ho amb la pasta sense coure, i deixar el forn per al dia que les vulgueu menjar).

Bon profit!

Si voleu aprendre de fer més plats de cuina mallorquina podeu consultar el bloc d'on hem extret aquesta recepta: http://receptesaquatremans.blogspot.com/

1 comentari: